Τι είναι τα ανθοϊάματα κι η ανθοθεραπεία

Η τελική και ολοκληρωτική θεραπεία θα έρθει από μέσα, από την ίδια την Ψυχή, η οποία χάρη στην ευσπλαχνία Του, ακτινοβολεί αρμονία σε ολόκληρη την προσωπικότητα, όταν εμείς το επιτρέπουμε.
– Edward Bach

Πριν από περίπου 75 χρόνια, ο γιατρός Έντουαρντ Μπαχ εμπνεύστηκε ότι τα άνθη, η πεμπτουσία των ανθέων, αν χρησιμοποιηθούν με ορισμένο τρόπο, μπορούν να γίνουν ασφαλής κινητήρια δύναμη αλλαγής και ανακούφισης του ανθρώπου από σκέψεις, συναισθήματα, συνήθειες που τον καθηλώνουν, εμποδίζοντάς τον να αισθάνεται πλήρης, ασφαλής, ήρεμος.

Για πρώτη φορά με τρόπο τόσο φυσικό και άμεσο μπορεί να ισορροπεί ο άνθρωπος και να καθαρίζει τον νου και τα συναισθήματά του από αρνητικές καταστάσεις, ακόμα και χρόνιες, οι οποίες τον αρρωσταίνουν…

Το σύστημα των ανθοϊαμάτων του Μπαχ, αποτελούμενο από 38 ανθοϊάματα που προέρχονται από αντίστοιχα άνθη, είναι γνωστό στις περισσότερες χώρες του κόσμου και αυτά αρχίζουν να γίνονται γνωστά και στη δική μας.

Τα ιάματα Μπαχ αντιστοιχούν σε ένα βασικό φάσμα αναγκών και καλύπτουν πολλά από τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Για τον λόγο αυτό, αποτελούν συχνά μέρος των θεραπευτικών εργαλείων όσων ασχολούνται με τις ήπιες, φυσικές, εναλλακτικές θεραπείες.

Τα ανθοϊάματα είναι ενεργειακά παρασκευάσματα, δηλαδή, η ενεργειακή συχνότητα του κάθε φυτού συντονίζει την αντίστοιχη διαταραγμένη δόνηση της προσωπικότητάς μας, και  επιδρώντας ήπια τη μεταλλάσει σε ευεργετική για την ψυχή μας συχνότητα.  Η λίστα που ακολουθεί, δίνει επιγραμματικές πληροφορίες για κάθε ένα.

Επειδή ακριβώς είναι ενεργειακή η λειτουργία τους, δεν έχουν καμιά απολύτως παρενέργεια στην υγεία μας, ούτε δημιουργούν εθισμό και ο άνθρωπος τα διακόπτει με φυσικό τρόπο όταν έχουν ολοκληρώσει τη δράση τους. Συνήθως όταν δεν τα χρειαζόμαστε πια, τα ξεχνάμε. Τα παρακάτω είναι τα 38, ανθοϊάματα του Μπάχ.

Φόβος, πανικός: Αγριμόνια, άγρια λευκή, δαμασκηνιά, μίμουλος, κόκκινη αγριοκαστανιά, ηλιάνθεμο.
Θλίψη, στενοχώρια, απογοήτευση: Γεντιανή, ράχος, σινάπι, Ισπανική ήρεμη καστανιά.
Δυσκολίες με την αντίληψη και τη λήψη αποφάσεων: Κερατόστιγμα, μάτια αγριοκαστανιάς, σκλήρανθος, καρυδιά.
Δυσκολίες με την παρούσα πραγματικότητα, νευρικότητα: Κληματίδα, αγιόκλημα, ανυπόμονα, άσπρη αγριοκαστανιά, άγρια βρώμη.
Κούραση σωματική, ψυχική: Καρπίνος, ελιά, βελανιδιά.
Έλλειψη αυτοπεποίθησης: Λάριξ, κενταύρια, φτελιά.
Αυστηρότητα, εξουσιαστικότητα, κατάκριση: Οξιά, νερό πηγής, αμπέλι.
Ανάγκη συναισθηματικής ισορροπίας, εμπιστοσύνη, αυτονομία: Πικραλίδα, αρκουδοπούρναρο, ρείκι, πεύκο, σταυροβότανο, νεροβιολέτα, άγρια τριανταφυλλιά, ιτιά.
Καθαρισμός- αποτοξίνωση: Ξυνομηλιά, αστράκι.

Και το rescue remedy, που είναι συνδυασμός από πέντε ανθοϊάματα και χρησιμοποιείται για επείγουσες καταστάσεις, είναι το ίαμα της διάσωσης.

Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες ανθοϊάματα σε όλο τον κόσμο, τα οποία αντιστοιχούν σε μεγάλη γκάμα διαταραχών της ανθρώπινης προσωπικότητας και βοηθούν την ίαση των ψυχών και των σωμάτων μας.

Οι βασικότεροι οίκοι, όπου μπορεί κανείς να βρει πλήθος πληροφοριών, βιβλία και ιάματα, είναι οι παρακάτω:
www.bachcentre.com
www.fesflowers.com
www.pegasusproducts.com
ausflowers.com.au
www.desert-alchemy.com

και στην Ελλάδα,
floweressences.gr

Στη φωτογραφία, το άνθος του νάρκισσου (daffodil) μέσα σε νερό πηγής, κάτω από τις ακτίνες του ήλιου. Ο νάρκισσος μας προσφέρει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με ειλικρίνεια, δυναμικά, χωρίς αναστολές, θέτοντας υγιή όρια. Να γνωρίζουμε με αγάπη τι ζυγίζει πιο πολύ στην καρδιά μας.

Βούλα Μπούκα
boukavivi@yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *