Κινεζοφοβία

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα φαινόμενα επιθέσεων κατά Ασιατών – κυρίως Κινέζων – στον δυτικό κόσμο: στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στον Καναδά, στην Αυστραλία…

Επιγραμματικά, ας αναφέρουμε τα εξής περιστατικά:
– Ένας Κινέζος καθηγητής δέχθηκε επίθεση από τέσσερις άνδρες που τον ξυλοκόπησαν άγρια στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας, φωνάζοντας “Έξω, κινεζικέ ιέ!”.
– Ένας 84χρονος πέθανε, όταν προπηλακίστηκε από νεαρούς στο Σαν Φρανσίσκο.
– Στο Όκλαντ των ΗΠΑ άγνωστοι πυρπόλησαν το αυτοκίνητο ενός γηραιού ζευγαριού Κινέζων.
Ένας στους πέντες Κινεζοαυστραλούς έχει δεχθεί επίθεση ή απειλές το περασμένο έτος.

Πάνω από 3.000 περιστατικά βίας έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1.900% μετά την έναρξη της πανδημίας, ενώ 1.110 περιστατικά έχουν καταγραφεί στον Καναδά. Θύματα των επιθέσεων αποτελούν, κυρίως, ηλικιωμένοι. Στην Καλιφόρνια, μάλιστα, έχει δημιουργηθεί σώμα εθελοντών που συνοδεύει τους γηραιούς Ασιάτες, για να τους προστατεύει από επιθέσεις.

Αυτό το κύμα μίσους έχει εν πολλοίς περάσει απαρατήρητο στα καθ’ ημάς, καθώς δεν φαίνεται να επηρεάζει τη δική μας κοινωνία. (Στα ελληνικά, παραθέτω αυτό το άρθρο που καταγράφει τη διεθνή κατάσταση.)

Ωστόσο, θεωρώ πως αυτή η εξέλιξη αφορά ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, καθώς εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της σύγκρουσης που βιώνουμε αυτή την περίοδο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους δορυφόρους της από τη μια, και στο δίπολο Κίνα-Ρωσία και τους δικούς του δορυφόρους από την άλλη.

Διότι, αν και καταλύτης αυτών των ενεργειών είναι η εμφάνιση του COVID-19 στην Κίνα και το ανάλογο μίσος που διέχυσε ο Ντόναλντ Τραμπ για να κρύψει τη δική του ανεπάρκεια, το βαθύτερο αίτιο, κατά τη γνώμη μου, είναι ο κρυφός πόλεμος που μαίνεται αυτή την περίοδο ανάμεσα σε αυτά τα δύο στρατόπεδα.

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος

Έχω την εντύπωση ότι η Ιστορία θα καταγράψει την περίοδο που διανύουμε ως έναν ακόμη πόλεμο, ο οποίος ναι μεν μαίνεται κυρίως στο παρασκήνιο, με ελάχιστη στρατιωτική δραστηριότητα, αλλά δεν παύει να υφίσταται.

Ο πόλεμος αυτός επεκτείνεται σε πολλά μέτωπα. Ας παραθέσουμε εδώ εν τάχει κάποιες από τις παραμέτρους.

• Είναι οικονομικός (π.χ. οι κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση σε Κίνα-Ρωσία),
• εμπορικός (π.χ. οι δασμοί που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα, και τα εμπόδια που τίθενται κατά της επέκτασης της Huawei στη Δύση),
• τεχνολογικός (π.χ. στην κούρσα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το 5G, όπως επίσης στις ανάλογες επιθέσεις και στην κατασκοπεία που συμβαίνουν στον κυβερνοχώρο),
• νομισματικός/κεφαλαιακός (π.χ. οι κυρώσεις μέσω του SWIFT, το οποίο ελέγχεται πλήρως από τη Δύση, και η προσπάθεια των Κινέζων και των Ρώσων να εκθρονιστεί το δολάριο από τη θέση του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα),
• γεωπολιτικός/στρατιωτικός, κυρίως μέσα από “πολέμους δι’ αντιπροσώπων” (proxy wars), με κύριο θέατρο πολέμου μέχρι στιγμής τη Συρία (όπου οι ΗΠΑ έχασαν), ενώ σημεία έντασης αποτελούν η Ταϊβάν και η επερχόμενη σύγκρουση που ετοιμάζεται στην Ουκρανία,
• και κυρίως πληροφοριακός, μέσα από τη διάχυση εκατέρωθεν προπαγάνδας, που θέλει να δημιουργήσει πολύ συγκεκριμένες ιδέες για το άλλο στρατόπεδο.

Επιφυλασσόμαστε να αναπτύξουμε τα παραπάνω σε άλλο άρθρο. Σε αυτό θα εστιαστούμε στον πληροφοριακό πόλεμο, καθώς είναι αυτός που μας αγγίζει πιο άμεσα, αφού είμαστε οι κύριοι αποδέκτες του.

Η Κίτρινη Απειλή

Η δυτική προπαγάνδα κατά της Κίνας δεν αποτελεί κάτι νέο.

Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, τα δυτικά κέντρα εξουσίας άπλωναν φόβο σχετικά με την “Κίτρινη Απειλή”.

Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται τον (δημιουργημένο από δυτικούς συγγραφείς) αντι-ήρωα Φου Μαντσού, την κινεζική ιδιοφυΐα που θέλει να καταλάβει τον κόσμο και να εξολοθρεύσει την “καταραμένη λευκή φυλή”.

Παραθέτουμε απόσπασμα από το εξαίρετο ντοκυμαντέρ του Adam Curtis “Can’t get you out of my head” που μιλάει για τη δημιουργία του Φου Μαντσού.

Ο φόβος αυτός προέρχεται από μια ιστορική πραγματικότητα που εδώ στη Δύση συχνά αγνοούμε: ότι η Κίνα ήταν σχεδόν σε όλες τις ιστορικές περιόδους η πιο ισχυρή δύναμη πάνω στον πλανήτη, και ότι έχασε τα ηνία μόνο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, με τους πολέμους του οπίου, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την εκβιομηχανισμένη Βρετανία και τον ατμοκίνητο στόλο της.

Όμως ο τροχός γυρίζει και η Κίνα ανέρχεται ξανά σε δεσπόζουσα θέση.

Το κάνει, μάλιστα, σε μια εποχή όπου οι ΗΠΑ φαντασιώνονται την παγκόσμια ηγεμονία.

Έτσι επανέρχεται στο συλλογικό φαντασιακό της Δύσης το φάντασμα της Κινεζικής Απειλής, τροφοδοτούμενο από τη δυτική προπαγάνδα, η οποία φούντωσε κατά την προεδρία Τραμπ, αλλά συνεχίζεται ακάθεκτη και μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, επηρεάζοντας όλες κι όλους.

Ο πόλεμος της πληροφορίας σήμερα

Αν ρίξει κάποιος μια μικρή ματιά στη δημοφιλή πλατφόρμα Reddit, όπου συχνάζουν κυρίως νέοι Αμερικανοί, διαπιστώνει αμέσως ότι υπάρχει έκδηλο μίσος από μια μεγάλη μερίδα των χρηστών κατά της Κίνας.

Θέματα όπως η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, η μεταχείριση των Ουιγούρων από την κινεζική κυβέρνηση, και το κίνημα αυτονομίας της Ταϊβάν βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στα πρωτοσέλιδα δημοφιλών σελίδων του Reddit, όπως του Worldnews, με ιδιαίτερα καυστικά σχόλια κατά των Κινέζων – την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το πρώτο (πιο πολυψηφισμένο) άρθρο έχει τίτλο “Εξορισμένος γυναικολόγος αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με την αναγκαστική στείρωση γυναικών Ουιγούρων από την Κίνα”.

Και στα καθ’ ημάς, βίντεο όπως αυτό εδώ, που μάλιστα έχουν χιλιάδες θεάσεις, προειδοποιούν ότι “κινδυνεύει η παγκόσμια ελευθερία” λόγω Κίνας, ενώ μας “ενημερώνουν” μεταξύ άλλων (στο 6.20) ότι “οι Κινέζοι είναι 100% άθεοι” και ότι “στην Κίνα όποιος πιστεύει στον Θεό διώκεται ποινικά” – αξιώσεις που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα, όπως σκοπεύουμε να αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο.

Καθώς βρισκόμαστε στη δυτική σφαίρα επιρροής, είναι αναμενόμενο ότι εκτιθέμεθα στη δυτική προπαγάνδα αναφορικά με την Κίνα και τη Ρωσία.

Αυτό είναι επικίνδυνο.

Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, όπου το ενδεχόμενο ο κρυφός πόλεμος να γίνει φανερός και θερμότατος με απρόβλεπτες διαστάσεις, δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρούμε την επίγνωση ότι εκτιθέμεθα σε αυτή την προπαγάνδα.

Έτσι, ίσως γίνουμε ικανοί να φιλτράρουμε τις ειδήσεις που λαμβάνουμε, ώστε να μην παρασυρόμαστε από τη δίνη του μίσους που απλώνεται στα μέρη μας. Ίσως να μπορούμε, επίσης, να την ανακόπτουμε στις συζητήσεις μας.

Η ανάγκη γέφυρας κατανόησης

Καθώς η πόλωση εντείνεται, οι φωνές που ωθούν σε πιο μετριοπαθή προσέγγιση αντιμετωπίζονται ως φιλικές προς τους Κινέζους και τους Ρώσους.

Δηλαδή, το να μη θέλεις να προωθείται το μίσος προς 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους είναι καταδικαστέο…

Την ίδια ώρα, υπάρχουν εκτεταμένες παρανοήσεις στις χώρες μας για τον κινεζικό λαό.

Επειδή όλα τα παραπάνω είναι καθοριστικά για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη, θεωρούμε ότι χρειάζεται η οικοδόμηση γέφυρας κατανόησης ανάμεσα στους λαούς.

Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε με σειρά άρθρων που θα επιχειρήσουν να ρίξουν λίγο φως στον κρυφό πόλεμο που διεξάγεται, αλλά και στο πώς είναι σήμερα η αληθινή Κίνα, όσο μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα από σχετικές μελέτες.

Θεοχάρης Κοντινός

 

ΥΓ. Φυσικά, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ρωσίας διαπράττουν διάφορα ανοσιουργήματα.

Θεωρούμε, εντούτοις, πως οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν διαθέτουν το ηθικό ύψος για να καταδικάζουν τις πράξεις των Κινέζων π.χ. στο Χονγκ Κονγκ.

Οι πάμπολλες στρατιωτικές επεμβάσεις τους, θανατηφόρες για εκατομμύρια ανθρώπους· οι συχνές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου· τα πραξικοπήματα· η παροχή στήριξης σε στυγνά δικτατορικά καθεστώτα· οι κυρώσεις κατά κρατών, που έχουν οδηγήσει σε θανάτους χιλιάδων παιδιών· η παρακολούθηση του εγχώριου και διεθνούς πληθυσμού μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών· ο οικονομικός στραγγαλισμός (και της Ελλάδας) μέσα από τη νέα αποικιοκρατία· η βίαιη αστυνομική καταστολή κάθε μορφής αντίδρασης – όλα οδηγούν στο παραπάνω συμπέρασμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *