Ο Ερημίτης στο στόχαστρο

Το οικοσύστημα του Ερημίτη βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος της Κέρκυρας, στο στενό ακριβώς απέναντι από τις αλβανικές ακτές, και εκτείνεται από τον όρμο του Αγίου Στεφάνου Σινιών μέχρι την παραλία Αυλάκι. Από την αρχή των μνημονίων έχει προωθηθεί ως πρότυπο «αξιοποίησης», από όσες «αξιοποιήσεις» συμβαίνουν ήδη στη χώρα μας.

Μέχρι τώρα (από την εποχή των Ενετών) δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε οικιστικά ούτε καλλιεργητικά, είναι η μόνη περιοχή που θυμίζει την αρχαία άγρια ομορφιά του νησιού. Το δάσος δίνει τροφή και στέγη σε κάθε είδους ζωντανό, δίνει αναπνοή και ζωή στον άνθρωπο. Στην περιοχή αυτή δεν πραγματοποιείται η ελαιοκαλλιέργεια, όπως γίνεται σε όλο τη νησί, λόγω των αναγκών άμυνας της Κέρκυρας. Υπήρχε επανδρωμένο ναυτικό φυλάκιο στο υψηλότερο μέρος της περιοχής, το οποίο μεταφέρθηκε σε γούβα, λόγω των σχεδίων του «επενδυτή» στο μέρος αυτό να χτίσει ξενοδοχείο. Το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα της έλλειψης ισχυρής εποπτείας των γύρω μικρών λιμανιών είναι ότι οι ψαρόβαρκες εξαφανίζονται μυστηριωδώς προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το οικοσύστημα αυτό, περίπου 500 στρεμμάτων, στοιχειοθετεί έναν υγρότοπο με τρεις λίμνες που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο μικρών νησιωτικών υγροτόπων Υ222ΚΕR030-1-2 . Εκεί βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη πουλιών, και επίσης είναι οικότοπος της βίδρας Lutra lutra, είδος αμφιβίου που απειλείται με εξαφάνιση. Συνδέεται με τη λίμνη Αντινιώτη, αλλά και τον υγρότοπο που βρίσκεται στις απέναντι ακτές του Βουθρωτού της Αλβανίας. Είχε προταθεί, εγκαίρως βέβαια, να ενταχθεί στις περιοχές Natura, όπως η Αντινιώτη, αλλά η αξιολόγηση δεν ήλθε ποτέ.

Η τοπική κοινωνία γνωρίζοντας ότι η φερόμενη ως «επένδυση» θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή στην περιοχή, αντέδρασε δυναμικά από την αρχή και κινηματικά και δικαστικά, αποτρέποντας την εφαρμογή της για οκτώ χρόνια. Ακόμα και η χήρα του Gerald Durrell, η Lee Durrell, γνωστή σε όλους στην Κέρκυρα, έκανε δημόσια έκκληση στον Πρωθυπουργό να σταματήσει την καταστροφή.
Τον Ιούλιο του 2020 ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το έργοτης ιδιωτικής εταιρείας που θα κάνει την «αξιοποίηση», φοβούμενος ότι αν δεν αξιοποιηθεί, θα καεί, και πράγματι, τον Αύγουστο κάηκαν περίπου εκατό στρέμματα στην υπό οικοδόμηση περιοχή…

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, εγκαίρως από το 2012, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με δελτία τύπου και αναφορές, αλλά και κινηματικά. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ότι είναι διάτρητη και δεν εξυπηρετεί τον λόγο για τον οποίο έχει συνταχθεί, δηλαδή την προστασία του οικότοπου από τις επιπτώσεις των οικοδομικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Δυστυχώς αυτές τις μέρες, σ’ αυτόν τον πνεύμονα του νησιού έχουν ξεκινήσει τα έργα των φερόμενων ως «επενδυτών» με μπουλντόζες και απαγορεύσεις διέλευσης, ακόμα και στη Δημοτική αρχή. Λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής και οι φορείς του νησιού δεν μπορούν να δράσουν όπως παλιότερα. Οι φορείς που εκπροσωπούν τους κατοίκους έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ελπίζοντας να σταματήσει η καταστροφή.

Η σελίδα που έχουν δημιουργήσει είναι Save Erimitis-Corfu (Ερημίτης-Κέρκυρα).

boukavivi@yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *